Головна » 2016 » Січень » 28 » Анджей Стасюк. Схід
15:56
Анджей Стасюк. Схід

Пропонуємо увазі читачів новий роман Анджея Статюка «Схід». Анджей Стасюк – прозаїк, поет, есеїст, один із найвідоміших авторів сучасної польської літератури. У 1996 разом з дружиною заснував видавництво «Чарне», яке спеціалізується на публікації авторів із Центральної та Східної Європи. «Польським Андруховичем» називають Анджея Стасюка, коли потрібно пояснити, ким він є для рідної літератури. Саме він відкрив польському читачеві Андруховича, Прохаська, Карпу та інших сучасних українських письменників. Він - лауреат багатьох літературних премій. Прозу Стасюка перекладено на англійську, французьку, німецьку, італійську, іспанську, голландську, фінську, чеську, українську мови.    Варто сказати про постать самого Анджея Стасюка як людини, яка багато років послідовно реагує на гострі події в Україні і розтлумачує їх полякам у своїх статтях. Проукраїнська позиція автора особливо проявилась під час Майдану. Тоді  він дав німецькому журналу «Die Welt» інтерв’ю, в якому  пояснив, що українці насправді борються не лише за себе, а за Європу, яка  «захиталася» у своїх цінностях. ?
Роман Анджея Стасюка «Схід» – попри те, що його можна назвати географічним, історичним, археологічним, автобіографічним, репортажним – це передовсім роман-детектив.
У романі автор розповідає про те, що він 30 років прожив у тіні сходу — в Польщі, яка жила за законами комунізму. І коли він їздить світом, для нього головною метою є розібратися у власній історії, у тому, як можна оцінювати власне життя. А передовсім — у власному дитинстві, у пам’яті дідів і батьків, у самому собі. Автор розповідає також і про різні трагічні події в історії, про які поляки не хочуть згадувати сьогодні, які випадають з їхньої пам’яті, так само, як випадають вони і з пам’яті народу України. Однак звинувачуючи комунізм, ПНР, Радянський Союз чи Народний Китай, він бере під свій захист пересічних жителів, цінує їхню індивідуальність, типові для них способи долати труднощі буднів, які передаються із покоління у покоління – незалежно від того, хто є джерелом цих труднощів: чи то люди та природа, чи велика політика.    Письменник проводить своєрідні паралелі  і стверджує, що наші народи мають неймовірно спільну історію, в якій були привабливі і страшні речі, змушуючи читача задуматись над цим разом з ним. У своїй прозі автор пише неймовірно правдиво й достовірно, він легко передбачає те, що буде. Читаючи цю книжку, розумієш, що вона написана про нас.

Підготувала Кудіна О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 211 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]