Газ з нетрадиційних родовищ - 11 Травня 2015 - Порадник читача
Головна » 2015 » Травень » 11 » Газ з нетрадиційних родовищ
15:33
Газ з нетрадиційних родовищ

Питання споживання природного газу в Україні сьогодні залишається проблемним і невирішеним. І якщо традиційні свердловини вже використовувати для видобування газу неможливо, бо вони виснажились, то видобувати газ сьогодні можна з нетрадиційних родовищ.

Ці родовища називають так, тому що молекули газу, ще не встигли мігрувати через шари породи до підземних порожнеч і так і залишились «замкненими» у породах різного ступеню щільності – це –сланцевий газ, газ з ущільнених пісковиків і метан вугільних пластів тощо.

Небезпека  та необхідність видобутку таким шляхом, «за» або «проти», про це автори науково-популярного видання про видобуток газу з нетрадиційних джерел:

Міскун О. В. Україна на розрив. Видобування нетрадиційного газу / О. В. Міскун, В. М. Марцинкевич, А. Сімон. – Дніпропетровськ : «Середня Т.К.», 2014. – 48 с.

Такий процес видобутку називають «фрекінг» або «інтенсивний гідравлічний розрив пласта» і він передбачає більше води, більше свердловин, більшу площу буріння, а головне – агресивні хімічні компоненти у рідині для  гідророзриву. Саме такий метод видобутку становить найбільшу загрозу довкіллю і здоров’ю людей, і саме наслідки застосування цього методу і розглянуті у цьому огляді.

Ось один лише приклад з огляду: для одного гідророзриву свердловини сланцевого газу необхідно приблизно 15 тисяч куб. м води, а процедуру гідророзриву на одній свердловині можуть проводити до 10 разів з використанням щоразу більшої кількості води (джерело цієї води: підземні води з місцевих джерел водопостачання). При - цьому вся вода, яка була використана для фрекінгу вилучається з природи назавжди і становить небезпеку для всього живого. Це лише те, що стосується води, а ще – повітря, надра…

Підсумовуючи матеріали наведені в огляді, автори роблять висновок, що газ нетрадиційних покладів – надто ненадійне, дороге і ризиковане джерело енергії, для того щоб із ним пов’язувати майбутню енергетичну незалежність України.

Ознайомившись з вмістом публікації в мене виникло враження, що закупати газ Україні прийдеться, а нам - населенню нашої держави, треба вчитися як найбільше економити у споживанні енергії. Це моя думка… Але кожний з Вас має право на свої висновки і Ви – користувачі, можете це зробити, ознайомившись детально з  запропонованим оглядом.

Видання знаходиться у відділі інформації та документів виробничої тематики (3-й поверх). Чекаємо на Вас, адже ця інформація є цікавою та корисною для всіх українців.

Людмила Шапірко

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 165 | Додав: texnik | Теги: нетрадиційні джерела , фрекінг , газ , гідророзрив | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]