Головна » 2017 » Лютий » 17 » Як геній «акліматизувався» в Україні
14:13
Як геній «акліматизувався» в Україні

Перший президент Української академії наук. Визначний учений зі світовим ім’ям. Шанувальник української культури. Все це — Володимир Вернадський . Все це — аксіоматичні речі, які за останні 25 років стали надбанням освіченої української громади. Проте не все так просто із діяльністю Вернадського щодо організації Української академії наук, і можна навіть сказати, що створена за його активної участі академія вийшла в кінцевому підсумку далеко за ті межі, які він їй визначав.
Завершивши навчання в університеті, Вернадський проходив стажування в університетах Німеччини, Італії та Франції. Після повернення з-за кордону він оселився у Москві й упродовж двадцяти одного року викладав там в університеті. У 45 років Володимир Вернадський був обраний академіком Російської імператорської академії наук.
Після Лютневої революції 1917 року Вернадський був призначений товаришем (тобто заступником) міністра народної освіти у російському Тимчасовому уряді. Він не сприйняв більшовицького перевороту і невдовзі виїхав із Петрограда до Полтави. На початку травня 1918 року Володимир Вернадський переїхав до Києва, а в червні він очолив тут Комісію з вироблення законопроекту про заснування Української академії наук.
Про драму ідей Володимира Вернадського, акліматизацію геніального вченого в Українській державі читайте в статті : Грабовський С. Як геній «акліматизувався» в Україні / С. Грабовський // День. – 2017.- № 23-24.- С. 21.


Підготувала В. Максимчук

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 77 | Додав: Bibliograf | Теги: відродження , академія наук , перший президент , коріння українське | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]