Головна » 2013 » Червень » 12 » Йододефіцит в Україні...
13:49
Йододефіцит в Україні...

Проблеми йододефіциту були в усі часи існування людства. Сьогодні ця проблема стоїть ще гостріше, тому що екологічний стан довкілля, розбалансованість добових раціонів, особливо за макро- і мікроелементним складом, техногенна аварія на ЧАЕС призвели до значного зростання йододефіцитних захворювань серед населення України .
Йод належить до мікроелементів, які не мають властивостей накопичуватися в організмі, тому його достатню кількість слід поповнювати в організмі із їжею. Добова потреба у йоді залежить від віку, функціонального стану організму та інших чинників. На сьогоднішній день доведений зв’язок між вмістом йоду у ґрунті, воді, продуктах харчування та ступенем зобної ендемії у населення. 90% мікроелемента йоду людина отримує з продуктів харчування і лише незначну кількість – з водою та повітрям. Про результати досліджень йодної забезпеченості населення України за останні десять років, про наявність на території держави йодної недостатності різного ступеня – від легкої до тяжкої, можна прочитати у щомісячному виробничо-практичному, рекламному часописі «Мясное дело» :

Баль-Прилипко Л. В., Б. І. Леонова. Проблема йододефіциту в Україні: сучасний стан та шляхи вирішення / Л. В. Баль-Прилипко, Б. І. Леонова. – Мясное дело. – 2013. - № 1. – С. 30-31.

Автори стверджують, що проблема йододефіциту посилюється негативними змінами в структурі харчування населення, особливо соціально незахищених груп та дітей. За даними досліджень МООЗ України, на йододефіцитні захворювання страждає 15% міського та 30% сільського населення – тобто понад 1,5 мільйона дорослих та дітей. На сьогодні, стверджують автори статті, 80% дітей мають ризик виникнення йододефіцитних захворювань та 300 тисяч дітей народжуються щороку незахищеними від незворотних наслідків ушкодження мозку внаслідок дефіциту йоду, 34 тисячі дітей зі зниженим інтелектом. За статистичними даними, у країні щороку доводиться відкривати ще одну школу для неповноцінних дітей (400-500 чол.), які перебувають на утриманні держави. Це, врешті, може призвести до інтелектуального виродження нації.
Зі статті Ви дізнаєтеся, які ще негативні впливи на стан здоров’я дітей (крім зобу) має дефіцит йоду. Спектр захворювань дуже широкий… Тут представлена картограма йододефіциту, яка розподіляє Україну на 4 зони (виражений, частково виражений, помірний, незначний), в які входять різні області відповідно до ступеня нестачі йоду. Автори приводять можливі шляхи ліквідації йодної недостатності за допомогою деяких продуктів та препаратів рослинного походження (чорно-плідна горобина, чорно-морські водорості, морська капуста, ін.), а ще радять додавати до кам’яної солі подрібнену морську сіль, яка містить природні сполуки йоду.
Автори подають приклади систематичних комплексних досліджень щодо розробки м’ясних продуктів, в т.ч. для дитячого харчування, збагачених йодом. Встановлено, що сучасні білкові препарати, зокрема суміші тваринних білків, білки плазми крові та сухе знежирене молоко мають високий ступінь зв’язування йоду. Тому для подальших досліджень розробляються багатокомпонентні композиції на основі перерахованих інгредієнтів.
Сумно, що з проблемою йододефіциту пов’язані саме діти, які є групою ризику в найбільшій мірі! Тому раджу всім цікавитися цією проблемою і намагатися робити все для того, щоб уникнути проблеми йододефіциту. Читайте статтю, адже про такі проблеми треба знати, і зважати на них!

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 967 | Додав: texnik | Теги: картограма , йододефіцит , діти , збагачені йодом | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]