Головна » 2014 » Травень » 19 » КОНИНА – НЕЗВИЧНО ТА КОРИСНО
19:09
КОНИНА – НЕЗВИЧНО ТА КОРИСНО

Конина – м’ясо коней, яке використовують для приготування страв. Зазвичай використовується м’ясо молодих коней 2-3 річного віку. М’ясо варять біля двох годин. Конина відрізняється специфічним смаком і є звичайною, але улюбленою стравою у кочових народів . Найбільшу харчову цінність, а також ніжність та пахучість є у м’ясі лошат. Конина завжди була важливою стравою для раціону кочових тюркських та монгольських народів Азії, також як і кисляк молока коней – кумис. На даний час конина найбільш широко вживається в Киргизії, Казахстані та Монголії.

Конина використовується при виробництві деяких сортів ковбас, наприклад – сервелату, для того, щоб придати деякої в’язкості та пружності, а також пікантного присмаку. Усім відомо, що кінська ковбаса – це делікатес. Міф про паскудний смак конини, який розповсюджений серед європейців, можливо пов’язаний із тим, що в часи відступу із Москви солдати Наполеона їли загиблих коней, використовуючи замість солі і приправ порох, що викликало багаточисленні харчові отруєння.

Серед усіх видів м’яса конина має найбільше повноцінного білку від 20-25%, а також води від 70-74%, жиру від 2,5-5% і золи 1%. Конина містить калій, натрій, фосфор, залізо, мідь, магній, амінокислоти, тіамін, рибофлавін, нікотинамід, вітаміни групи В, А, РР, Е. Більшість кочових народів давно зрозуміли, що конина є дуже корисною в якості похідної їжі. Саме тому в багатьох азіатських країнах конину продають практично скрізь. Харчова цінність кінського м’яса дуже висока. На відміну від м’яса інших тварин в конині мало холестерину, що вирізняє її дієтичну цінність.

Кисломолочні продукти коней – кумис, чигян вміщують цілих букет важливих для організму компонентів: молочна кислота, оцтова кислота, антибіотики. Вказані сполуки покращували травлення і перешкоджали шлунково-кишковим захворюванням. Кисломолочні продукти також відновлювали дефіцит важливого для обміну речовин людини вітаміну – аскорбінової кислоти.

Про вирощування, виробництво та використання м’яса конини у різних рецептах для приготування їжі можна дізнатись прочитавши статтю Конина – необычно и полезно // Мясное дело. – 2013. – № 1. – С. 26-27 та ознайомитись з інтернет-ресурсами:

  • http://cklgroup.ru/ru/konina/ – Конина;
  • http://fermer02.ru/animal/loshad/5388-konina-dieticheskiy-produkt.html – Конина диетический продукт;
  • http://econet.ru/articles/5348-pochemu-konina-samoe-poleznoe-myaso – Почему конина самое полезное мясо?
  • http://priyatnogo-appetita.com/kulinarnyi-spravochnik/item/164-konina.html – Конина в кулинарии;
  • http://yvision.kz/post/175878 – Запечённая конина;
  • http://www.koolinar.ru/recipe/view/91398 – Конина тушеная с хреном и чесноком;
  • http://www.stranamyasa.ru/horsemeat.html – Конина. Состав и польза конины. Конское мясо.

Підготувала Марія Новікова

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 377 | Додав: texnik | Теги: мясо , конина | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]