Головна » 2016 » Червень » 1 » Мова сучасної народної орнаментики
10:00
Мова сучасної народної орнаментики

Босий О. Ab Ovo – Від Яйця :Таємниці знакового письма // Пам’ятки України: історія та культура. – 2016. - № 3. – С. 68-72.

Відомий вчений – етнолог, кандидат історичних наук, завідувач Національного музею народної архітектури та побуту України Олександр Босий поставив собі за мету дослідити первинну сутність знаків і символів орнаментики української народної творчості, що сягає своїм корінням праглибин історії.
Яскрава, сповнена самобутності народна творчість України, - писанкарство, гончарство, різьблення, вишивка, ткацтво – невід’ємна складова частина світової художньої культури.
Виготовлені народними майстрами рукотворні речі з рослинними, зооморфними та геометричними орнаментами радують не одне покоління людей. Але, на жаль, сучасні майстри, використовуючи у своїй творчості традиційні давні знаки і символи, найчастіше не розуміють зміст того чи іншого орнаментального сюжету. Тож варто знову й знову повертатися до мудрості предків, вчитися у них шанобливого ставлення до природи, гармонії світобачення, яке ми називаємо міфологічним.
Древні римляни, щоб зрозуміти суть багатьох речей та явищ свого життя і природи, шукали їхній початок, простежували логіку розвитку…Це втілилось у їхньому життєвому кредо: «AB OVO» - ВІД ЯЙЦЯ, тобто від початку міфологічного світотворення. Наслідуючи логіку Космосу, кожен свій день римляни починали сніданком з вареного яйця.
Сучасна традиційна орнаментика українців є залишком своєрідної символічної ПРАМОВИ, абетка якої складається з кількох тисяч знаків, незрозумілих загалу. Навчитись читати ці первинні орнаментальні «тексти» ми зможемо, лише заглибившись у світ уявлень наших далеких предків про Всесвіт, таємницю життя і смерті, про суспільство, разом з тим глибше збагнути витоки й самоцінність нашої культури. Нам варто почати «AB OVO», від витоків.
Архаїчні уявлення про закони природи, походження світу й людини перейшли в художню мову сучасної народної орнаментики, як і загалом в образність народної творчості.
Більш детальніше ознайомитися з орнаментальними мотивами і символами сучасного народного мистецтва можна в журналі «Пам’ятки України: історія та культура», 2016, № 3.





Провідний бібліограф Юшкова Н. А

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 339 | Додав: Bibliograf | Теги: народна творчість , орнаменти , орнаментика , символи , народне мистецтво | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]