Головна » 2015 » Травень » 18 » Незвичайні пляжі світу
09:53
Незвичайні пляжі світу

Наближається період відпусток… Мало хто з українців зможе дозволити собі закордонний відпочинок. Але ніщо не зможе перешкодити нам мандрувати та пізнавати світ за допомогою літератури. Задорожний М.П. в статті «Незвичайні пляжі світу» розповідає про дивовижні місця відпочинку. Більшість цих екзоточних пляжів вирізняються незвичним кольором піску. Пляжі з білим кольором піску мало кого можуть здивувати. Їх можна знайти на багатьох курортах: в Болгарії, Хорватії, Австралії, на Мальдівах та Фіджі. А ось рожевий, червоний, зелений, фіолетовий, чорний та помаранчевий колір піску – справжнє диво.
Крім кольору піску існують й інші унікальні пляжі. Наприклад, в Каліфорнії є Скляний пляж (Гласс-Біч). Він був сформований Тихим океаном зі звалища скла, яке почали звозити сюди разом із сміттям ще в 40-х роках 20 ст. В 1967 р. була створена спеціальна екологічна програма і розпочалося його очищення. Сміття вивезли, а скло через півроку за допомогою океанічних хвиль перетворилося на кольорові гладенькі скляні «камінці».Тепер це унікальне природне явище мріють побачити тисячі туристів. Чарівне видовище відкривається очам відпочивальників на пляжі Балос (Греція). Тут «у різний час доби, у різних частинах пляжу вода набуває» неймовірних райдужних кольорів. «Не меншу увагу до себе привертають пляжі з морських (океанічних) черепашок». Такі пляжі є в Південній Африці, Австралії (Шелл-Біч), США (о. Санібель).
Найбільш романтичним вважається пляж на одному з Мальдівських островів. Фітопланктон створює на ньому чарівне світіння на зразок мерехтіння зірок нічного неба.
Назву найбільш гламурного отримав пляж Лагуна Біч, що розташований неподалік Лос-Анджелеса. В цьому місті туристи та відпочивальники зможуть насолоджуватися «неповторним колоритом старовинних будинків, субтропічних садів, невеличких озер та піщаних заток… А ще під час відпливу прямо на пляжі… оголюється підводний риф» з неповторним видовищем.
Існують і пляжі, потрапити на які через створені природою перешкоди дуже непросто. Такі таємні пляжі є в Португалії (пляж-печера Алгарве) та неподалік мексиканського міста Пуерто-Вальярта («Пляж закоханих»).
Деякі пляжі дістали назву екзотичних. В графстві Західний Дорсет (Англія) розташований пляж Юрського періоду, на якому в прибережних скелях міститься безліч скам’янілих рештків давніх молюсків аммонітів. Ірландія може похизуватися своїм незвичайним пляжем, що має назву «Дорога гігантів». Тут базальтова лава утворила різні химерні споруди. А в Іспанії за 10 км від м. Рібадео є пляж Кафедральних соборів, який дивує та захоплює чудовими краєвидами 30-ти метрових природних арок готичної форми.
Про ці та багато інших див природи ви зможете дізнатися, звернувшись до статті:
Задорожний М. П. Незвичайні пляжі світу / М. П. Задорожний // Географія та економіка в рідній школі. - 2015. - №4. - C. 45-47.






Підготувала Матушевська Т.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 491 | Додав: Bibliograf | Теги: природні дива , відпочинок , мандрівки , екзотичні пляжі , туризм | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]