Головна » 2016 » Червень » 30 » Острозький культурний центр та становлення Києво-Могилянської академії
14:45
Острозький культурний центр та становлення Києво-Могилянської академії

Кралюк П. М. Острозький культурний центр та становлення Києво-Могилянської академії : монографія / П. М. Кралюк. – Київ :КНТ, 2016. – 240 с.

У відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії надійшла нова книга Петра Кралюка «Острозький культурний центр та становлення Києво-Могилянської академії». У монографії розглянуто діяльність Острозького культурного центру, зокрема Острозької академії, друкарні, гуртка вчених, які готували Острозьку Біблію. Показано, як ця діяльність посприяла розвитку культурного життя в Києві на початку 17 століття й становлення Києво-Могилянської академії. Традиційно вважається, що один із перших вищих навчальних закладів на теренах України,- Києво-Могилянська академія. При цьому часто забувається, що Києво-Могилянська академія не виникла на порожньому місці. Вона мала своїх предтеч. Це були не лише братські школи, що з’явилися в Україні на рубежі 16-17 ст. й намагалися запропонувати нову «освітню програму», яка б відрізнялася від традиційного навчання. Велику роль у становленні Києво-Могилянки відіграла Острозька академія. Фактично її можемо вважати першим православним вищим навчальним закладом на українських землях, оскільки тут здійснювалася не лише мовна підготовка, а й вивчалися «сім вільних мистецтв» і, судячи з усього, здійснювалися богословські студії. Автор монографії підкреслює, що саме в Острозькій академії чи не вперше в історії української освіти була зроблена спроба здійснити синтез освітніх традицій Русі-України з досягненнями тогочасної західної освіти. У цьому Острозька академія передала естафету Києво-Могилянці. На жаль, цей аспект у історії української освіти в силу різних обставин, залишається поза увагою дослідників. У пропонованій монографії є спроба зняти цю «білу пляму» й показати витоки становлення Києво-Могилянської академії, яка близько двох століть була провідною вищою православною школою на українських землях. Загалом можемо констатувати, що Острозька академія відіграла помітну роль у становленні Київського колегіуму (Києво-Могилянської академії). Книга розрахована на викладачів, студентів, усіх тих, хто цікавиться питаннями української культури, зокрема освіти.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 401 | Додав: kraeznavzi | Теги: острозька академія , освіта , Києво-Могилянська академія | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]