Головна » 2013 » Травень » 29 » Пабло Пікассо і Ольга Хохлова
19:07
Пабло Пікассо і Ольга Хохлова
Пропонуємо до вашої уваги нову книгу:
Нечаев С. Ю. Пикассо и его несносная русская жена. – М.: АСТ. – 2011. – 320 с.
Пабло Пікассо дуже любив жінок. «Я не стал дожидаться разумного возраста, чтобы начать. Если его дожидаться, именно разум может потом помешать». Прогулянки барселонськими борделями він почав у п’ятнадцять років. Потім продовжив поповнювати «свій донжуанський список» у Парижі, визнаній столиці кохання. У наслідку, жінки стали другою пристрастю Пікассо. Чому другою? Бо першою - була творчість. Але при тому він не просто любив малювати жінок, він буквально дихав ними. Шукав і знаходив у них нові ідеї. Вони були основою його натхнення.
Історія зберегла сім головних жінок, що вплинули на життя і творчість Пікассо. А він, у свою чергу, відтворив їх на своїх полотнах. Вважається, що кожна з них лишила свій слід у становленні Пікассо як художника у різні періоди його творчості. Сучасники відмічали його дивовижну харизматичність і сексуальну привабливість. Жінки від нього божеволіли, а він навчився вибирати собі тих жінок, які віддавали йому всю свою енергію без вагань і вірно служили його Генію.
Безумовно, жінки впливали на життя Пікассо, але ще більше він впливав на них. Поет Шарль Бодлер якось сказав, що у чоловіка є тільки два шляхи: або він стає рабом жінки, або перетворюється на ката, що терзає її тіло і душу. Великого Пікассо впевнено можна віднести до розряду таких катів.
Краса і молодість були єдиними якостями, які він цінував у жінках. Кожна жінка, що входила у його життя, ставала своєрідною відправною точкою у новому напрямку його творчості. Кохаючи їх, він ламав їх. Ламав на полотні, ламав і у реальному житті, а потім зізнавався: "Коли я люблю жінку, любов руйнує все, особливо мій живопис" .
Майже всі жінки Злого Генію Пікассо страждали нервовими розладами, помирали від тяжких хвороб, закінчували самогубством, або божеволіли. Зазвичай, він зустрічав їх абсолютно нормальними, а лишав доведеними до безумства.
Перше його велике кохання - пишнотіла красуня Фернанда Олів'є - доживала вік у бідності і самітності, друга - тендітна Марсела Юмбер - померла молодою від сухот, Ольгу Хохлову - "з'їв" рак, котрий, як тепер встановили американські вчені, є хворобою пригнічення, страху і образи. Фатальна блондинка Марія-Тереза Вальтер , що змінила її на "посаді" музи Пікассо, єдина, кому не було ніякого діла до грошей і слави художника - повісилася в гаражі свого будинку через чотири роки після його смерті. Через тринадцять років після смерті Пікассо застрелилася друга дружина художника - Жаклін Рок . Збожеволіла Дора Маар , яка закінчила свой життєвий шлях у психіатричній клініці...
По суті врятуватися вдалося лише Франсуазі Жіло , яка була на сорок років молодшою за Пікассо! За іронією долі, саме вона стала єдиною жінкою, котра покинула його першою. Обурений цим художник кричав у люті: "Жодна жінка не лишає таких чоловіків як я!"
Він руйнував не лише канони класичного живопису, він руйнував все навколо себе. Він став досить плодовитим художником і добився поістині світової відомості. Його майно до кінця життя оцінювалося, за грубими підрахунками, у понад мільярд доларів. Він перетворився на машину, що робить гроші, але при цьому завжди був пихатим скупердягою. Впевнено можна сказати, що поживним середовищем для його творчості була жіноча сексуальна енергія, котрою він, як вампір, насичувався, прирікаючи свої жертви на моральну і фізичну загибель. При цьому у нього ніколи не було часу задумуватися про долю близьких. Значення для нього мала тільки творчість. Тільки вона приносила йому щастя. Недаремно його мати казала для Ольги Хохлової: «Я не думаю, що з моїм сином, котрий піклується виключно собою, зможе бути щасливою бодай одна жінка». Однак першу і третю жінку в «сімці» Пікассо, як називали Хохлову, зламати було непросто. Вони вартували один одного…
Книга вийшла у серії: «Кумири, історії великого кохання» і варта того, щоб бути прочитаною.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 641 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]