Головна » 2014 » Липень » 30 » Вікі любить землю
18:12
Вікі любить землю

Букет Є. Фотографуйте природу! / Є. Букет // Культура і життя, 2014. - № 30. – С. 12 - 13

Дев’ятирічний хлопчик із Німеччини Фелікс Фінкбайнер 2007 року ініціював всесвітню шкільну акцію «Саджанці – планеті», мета якої – до 2020 року висадити трильйон дерев задля порятунку екології Землі. А 2013 року громадська організація "Вікімедіа Україна", що опікується україномовним сегментом всесвітньої Інтернет-енциклопедії Вікіпедії, запровадила фотоконкурс "Вікі любить Землю", який цьогоріч об'єднав уже 16 країн. Мета цього проекту - привернути увагу громадськості до проблем існування та збереження заповідних природних територій та об'єктів, створити впорядкований Інтернет-каталог їхніх світлин.
На сьогодні майже 8 тисяч пам'яток природи України знаходяться під охороною держави. Це заказники та заповідники, ботанічні, дендрологічні, ландшафтні парки, пам'ятки садово-паркового мистецтва. Вони є мало не в кожному районі нашої мальовничої країни. Та чи знаємо ми про їхнє існування, чи переймаємося проблемами їхнього збереження? На жаль широкий загал про них не відає. Врешті-решт такі "перлинки" безслідно зникають через людську недбалість і жадібність.
Як припинити варварський наступ на природу? Шляхів безліч. Можна висаджувати нові дерева, як пропонує Фелікс Фінкбайнер, можна руйнувати паркани незаконних забудов і влаштовувати масові акції протесту. А можна скористатися шляхом, який пропонує автор статті - шлях популяризації пам'яток природи за допомогою одного з найпопулярніших Інтернет-ресурсів сучасності - Вікіпедії.
У конкурсі 2013 року взяли участь 365 людей, завантаживши у Вікісховище 11736 фотографій 1104 об'єктів ПЗФ. Успіх проведеного в Україні конкурсу викликав зацікавлення вікімедійців інших країн, тож на вікіманії в Гонконгу "Вікі любить Землю" визнаний другим "найкрутішим проектом регіональних відділень Фонду Вікімедіа".
Детальніше про конкурс, його умови, результати та відгуки ви дізнаєтеся прочитавши запропоновану статтю.



Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 345 | Додав: art | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]