Вікторія Токарєва. Нічого не змінюється - 16 Грудня 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Грудень » 16 » Вікторія Токарєва. Нічого не змінюється
14:21
Вікторія Токарєва. Нічого не змінюється

Представляти Вікторію Токарєву немає потреби. Не одне покоління жінок 70-90-х років дорослішало разом з її творами. Вікторія Токарєва — російський прозаїк, драматург, народилася 20 листопада 1937 року в Ленінграді в родині інженера, закінчила музичне училище, сценарне відділення ВДІКа. Вона - яскравий представник так званої “жіночої прози”. “В русской литературе есть пять женщин, которые пишут замечательно. Это Петрушевская, Дина Рубина, Улицкая, Толстая. И последнее место я бы себе оставила, потому что нас обычно вместе ставят” - говорить письменниця в одному з інтерв'ю. У 1964 році вийшло друком її перше оповідання “День без брехні”, яке викликало зацікавленість читачів. Далі були збірки “Проте, чого не було”, “Нічого особливого”, “Літаючи гойдалки”, “Сказати — не сказати” та багато інших. Вікторія Токарєва — автор 14 кіносценарієв, таких як “Міміно“, “Дженльтмени удачі“, “Йшов собака по роялю”, “Шляпа”, “Талісман»”, “Ти є...” та ін. В останні роки вона друкується в різних видавництвах, користуючись незмінною популярністю.
Творчість Вікторії Токарєвої часто порівнюється з творчістю Чехова. Письменниця й сама визнає, що твори великого автора справили на неї значний вплив. Улюбленим сучасним російським письменником Токарєвої є також Сергій Довлатов. У своїх творах Токарєва розповідає переважно про долю жінок 70-90-х років. Як нікому їй вдалося описати психологію, послідовність думок і логіку сучасної жінки. «Жіночий» погляд проявляється навіть у тому, що дуже велика увага приділяється таким вічним поняттям як сім'я, будинок, чоловік, дружина, жертва заради любові, кар'єра, відчуття обов'язку, а також невірність, зрада, коханка. Але це - реальний сучасний світ, у якому ми з вами живемо. Її творчість може здаватися моралістичною і саме з цієї причини західні критики вважають автора «феміністкою». В нову збірку Вікторії Токарєвої “Нічого не змінюється ” увійшли її повісті “Свиняча перемога”, “Стрілець”, “Охоронець” та оповідання “Сальто-морале”, “Корида” та ін.
Вона явно талановита, читати її просто та цікаво. Її проза легка, іронічна, трішечки сумна, позбавлена вульгарності й штампів. А головне — її твори втішають, дають відповіді на складні питання, по-жіночому мудрі й допомагають бачити життя з іншої, іноді несподіваної сторони. “ Когда люди ищут смысл жизни, это они просто ничего не понимают. Смысл жизни – в самой жизни. Ты проснулся, ты пьешь кофе, ты слышишь его аромат, ты ждешь звонка, тебе надо с кем-то договариваться – это и есть счастье. Мгновение не надо останавливать, оно прекрасно тем, что оно уйдет. А если бы оно вдруг остановилось и нависло над тобой, что тогда? Караул!” - стверджує Вікторія Токарєва. Переконайтеся в цьому самі. Приємного Вам читання.

Кудіна О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 187 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]